Beschermt een goedkope zonnebril even goed als een dure?

Flaneer verstandig.

Een sierlijke of stoere zonnebril op je neus is meer dan een fashionstatement. Een bril beschermt je ogen tegen schadelijke zonnestralen. Maar wat is er dan zo schadelijk aan de zon? Kunnen je ogen net als je huid verbranden? Waar moet je op letten als je een nieuwe zonnebril koopt, en hoeveel geld moet je neerleggen om goed beschermd te zijn?

Je ogen kunnen verbranden door de zon

We weten al even dat zonlicht schadelijk is voor je huid, die lelijk kan verbranden na een potje zonnebaden. Dat komt voornamelijk door de uv-straling in het zonlicht. En ja, ook je ogen kunnen verbranden in de zon. Langdurige blootstelling aan uv-licht kan je hoornvlies, de buitenste beschermlaag van je oog, beschadigen. Daarom is het beter voor je ogen om een goede zonnebril te dragen.

Lees ook: Deze zonnebril past het best bij jouw gezichtsvorm >>

Goed kan ook goedkoop

Het doel van een zonnebril is dus voorkomen dat schadelijk zonlicht je ogen binnendringt. Maar wat maakt een zonnebril dan een goed beschermende bril? Anders dan vaak gedacht zit de veiligheid van een zonnebril niet in hoe donker de glazen zijn. Dat legt Gabriëlle Janssen uit, optometrist en voorzitter van de Nederlandse beroepsvereniging voor optometristen (OVN). Het gaat om het uv-filter in de glazen.

Maar hoe weet je dan of dat filter in je brillenglazen zit? ‘Op het pootje van je zonnebril staat een CE-keurmerk.’ Dat keurmerk houdt in dat het product voldoet aan Europese veiligheidsregels. Als je dus een CE-stempel op je bril vindt, kun je ervan uitgaan dat de glazen voldoende beschermen tegen uv-licht.

Waarom dan een dure zonnebril?

Alle zonnebrillen met een CE-stempel zijn dus veilig genoeg, en praktisch alle zonnebrillen die in Nederland (en de hele Europese Unie) worden verkocht, hebben dat keurmerk. Dus ook de bril van een paar euro in de lokale drogist.

Waarom zou je dan nog zoveel geld betalen voor een luxe zonnebril, als een goedkope net zo goede bescherming biedt? Het verschil in prijs zit hem in andere kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld het draagcomfort of hoe snel hij beschadigt. Er zijn ook brillen met meekleurende glazen, afhankelijk van de felheid van het licht. Binnenshuis zijn die brillen dus niet te donker, zoals een standaard zonnebril. Vaak zijn dit ook wat duurdere exemplaren.

'Een hogere kwaliteit van de zonnebril geeft ook meer kijkcomfort, doordat de optische kwaliteit hoger is,' vult Janssen aan. Die bril van luttele euro's 'kijkt dus wel echt minder prettig'. Zaak dus om je kostbare ogen goed te beschermen tegen de zon.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Lifestyle