Ben je een optimist? Grote kans dat je gezonder bent dan een pessimist

Wetenschappelijk bewezen.

Zie jij het leven altijd rooskleurig in? Is het glas bij jou halfvol? Met andere woorden: ben jij een optimist? Dan hebben wij goed nieuws. Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie is tussen optimisme en gezond ouder worden.

Het onderzoek

Het level van optimisme van 5.698 deelnemers aan het onderzoek werd gemeten aan de hand van een vragenlijst waarbij de proefpersonen bij verschillende statements moesten aangeven tot in hoeverre ze het er mee eens waren, op een schaal van 1 tot 5. Op basis van de score werden de deelnemers gezien als optimistisch of niet optimistisch. Zes tot acht jaar later werd gekeken tot in hoeverre de deelnemers gezond oud waren geworden. Dit is onderzocht door te kijken of de proefpersonen vrij waren van chronische ziekten, cognitieve (geheugen) problemen en fysieke problemen.

De resultaten

Van alle deelnemers die tot de optimistische groep behoorden, bleek 24 procent meer kans te hebben om gezond oud te worden dan deelnemers die niet (of minder) optimistisch waren. Daarnaast kwam uit het onderzoek dat optimistische mensen vaak hoger zijn opgeleid, fysiek actiever zijn en minder vaak depressieve klachten hebben dan minder optimistische mensen. Goede redenen om optimistischer in het leven te gaan staan, dat glas is dus vanaf nu halfvol.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Psyche